Hur kan du säkra ditt sparande i oroliga tider?

I en skakig tid i omvärlden och nedgångar på börsen är det många som är oroliga för sin ekonomi och funderar över vilken form av sparande man ska välja. Hur ska man tänka? Börsen eller sparkonto?

Det finns inget rätt eller fel utan det handlar om vad du sparar till och vilken sparhorisont du ser framför dig. Generellt kan man säga att ju mer långsiktigt du sparar desto större risk kan du ta. Man blir inte lika känslig för nedgångar på börsen och har tid att vänta in en uppgång. Historiskt har alltid börsen gått både upp och ner i perioder. Om man sparar till något särskilt och behöver pengarna inom ett par år eller vill säkra sina pengar så är andra sparalternativ bättre. Med aktiebaserade placeringar finns alltid en osäkerhet.
– Många känner en oro nu och undrar hur ekonomin kommer att påverkas av läget i omvärlden. Då kan det kännas tryggt att ha ett sparande på ett konto som ger ränta, säger Anna Hartelius, Kommunikationschef på Volvofinans Bank.

 

Konto med eller utan bindningstid?

Många banker har idag nollränta på sina vanliga sparkonton. Väljer man istället ett så kallat fasträntekonto så brukar man få ränta, men då binder man pengarna vanligtvis från ett år och uppåt.
– Vi erbjuder ett sparkonto med ränta utan bindningstid för att kunderna ska komma åt sina pengar när man än behöver dem, genom fria uttag. Den nuvarande räntan på vårt sparkonto är 0,55 procent*, säger Anna Hartelius.

 

Varför statlig insättningsgaranti?

Med statlig insättningsgaranti är dina pengar alltid skyddade om banken skulle gå i konkurs. Sparkonton utan insättningsgaranti ger oftast en högre ränta, men du tar samtidigt en risk.
– Det finns aktörer som erbjuder hög ränta utan statlig garanti men jag tycker man ska vara försiktig med den typen av sparande. Jag rekommenderar alltid att man ska välja ett sparkonto som har insättningsgaranti, säger Anna Hartelius.

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@volvofinans.se