Publiceringsdatum: 2007-07-17

Sjätte AP-fonden investerar i AB Volvofinans (publ)

Svensk Volvohandel, Sjätte AP-fonden och Ford Credit International (FCI) meddelar idag ändringar i ägarstrukturen för Volvofinans, ett bolag som finansierar köp av Volvo- och Renault-bilar genom Volvos återförsäljare i Sverige.

Sjätte AP-fonden köper 40 procent av aktieinnehavet i Volvofinans. Idag ägs företaget gemensamt av svensk Volvohandel, genom deras investmentbolag AB Volverkinvest, och Ford Credit. Efter att den nya ägarstrukturen genomförts, kommer Volverkinvest att fortsatt ha 50 procent av aktierna, Sjätte AP-fonden innehar 40 procent och Ford Credit 10 procent.
 
Transaktionen skall godkännas av Finansinspektionen och Konkurrensverket. 
 
Fakta AB Volvofinans
AB Volvofinans är en av Sveriges största finansieringsbolag inom fordonssektorn och lånade under 2006 ut ca 24 miljarder kronor. Det helägda dotterbolaget, Volvofinans Konto AB, hanterar bilrelaterade kontokort. Idag finns över 1 miljon Volvokort ute på marknaden, vilket gör det till ett av de absolut största kontokorten i Sverige.

Fakta Sjätte AP-fonden
Sjätte AP-fonden startades 1996 och är en allmän svensk pensionsfond med säte i Göteborg. Uppdraget är att investera det förvaltade kapitalet i svenska företag. Syftet är att skapa avkastning till Sveriges blivande pensionärer. Idag är det förvaltade kapitalet ca 19 miljarder kronor. Fonden är delägare i omkring 250 svenska företag. 
 
Fakta Ford Credit International
Ford Credit International ingår i Ford Motor Credit Company, LLC, en av världens största finansieringsbolag inom fordonssektorn. Ford Motor Credit, som grundades redan 1959, är ett helägt dotterbolag till Ford Motor Company.  Ford Motor Credit finansierar bilköp för återförsäljare och kunder för Ford, Lincoln, Mercury, Jaguar, Land Rover, Mazda och Volvo.


För ytterligare information:
Volvofinans: Bert Björn, VD,  0703-710 220 
Sjätte AP-fonden: Erling Gustafsson, VD,  0708-741 002 
Ford Motor Credit: Christopher Makin, Informationschef,  +44 1277 692720  

Pressmeddelande VF.pdf

Tillbaka